Sokan mondják: Illúzió az egész élet!
Aztán megkérdezem: És ezt hogy érted?
És jönnek a transzcendentális ezoterikus spirituális magaslatokba törő gumifogalmak és iszapos halként kezek közül kicsúszó, megfoghatatlan gondolat ömlenyek, melyekből kiderül: Az elbeszélőnek fogalma sincs mit jelent, hogy az egész élet egy illúzió...

De segítek!

Az egész élet illúzió, mert illúziókból táplálkozol.
Illúzió, hogy dühös vagy, mert megtanultad, hogy az adott helyzetre dühvel kell reagálnod. Mert úgy gondolod, most dühösnek kell lenned.

Illúzió, ha elkeseredsz, mert megtanultad, ha ezek az események fennállnak, akkor el kell keresned. Mert úgy gondolod, el kell keseredned.

Illúzió, ha büszke vagy, mert megtanultad, ha sikerülnek dolgok, illik büszkének lenned.

Illúzió a fájdalom, mert megtanultad, hogy ennek márpedig fájnia kell. Mert úgy gondolod, ez fáj.

Ha végiggondolod, nincs egész nap olyan érzés, ami őszinte lenne. Ami anélkül jönne, hogy elvárnád, most ennek jönnie kell.

Én ezt nevezem illúziónak. Illúzió a hazugság, amivel magadat áltatod, magadnak hazudsz, magadnak magyarázod meg, miért van jogod arra, hogy azt érezd, amit érezned kell. Aztán ezek az érzések alapozzák meg döntéseid, az egész életed.

Keresd meg az illúzió nélküli érzéseid! Nem lesz egyszerű, mert az illúzió, ha nincs, hiányzik, mint drogosnak a napi jussa. Nehéz, mert illúziók nélkül elsőre sivárnak tűnik minden. És oktalannak meg hiábavalónak. De ígérem, ha az első valós érzést megtalálod, az átütő erejű lesz. Megváltoztat mindent. Lehet, hogy lesz ami fájni fog, de lesz ami megmelengeti a lelked.

Ha megvolt az első, tudni fogod, hogy ez volt az.

És akkor megtetted az első lépést, hogy megismerd önmagad, és megtudd, hogy ki vagy. Az első lépést! Aztán jön a többi. És az út hosszú lesz, de megéri...